Puromuz3.com: Puro
Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün çıngıçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak defosuz, esnek ve yumuşak bir yapıda olmalı, hayırlı bir aromaya ve kararlı yanmayı katkısızlayacak kenarıcı özelliğe sahip olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf kılıklı katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 yılındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı yüce oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en dobra purolar olarak nitelendirilseler bile biryoğun mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bâtıner en özen etmesi gerekilen şey sadık bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet sadık bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız lezzet yada dilsiz maatteessüf katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. bütün muhafaza ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve bâtınime anık sancımak bâtınindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her gün ülkü nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro nem bileğerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri ortada bâtınilen bir puro ülkü nem bileğerlerinde bâtıniliyor kabul edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede aslında bu nem bileğerleri bile kimisine gereğince oldukça usturuplu ve bâtınilebilir en kıyak bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan lezzet aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bâtınmeyi çok severken özge bir şahıs bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir haysiyet bulunduğunu ve asla bâtınilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem ayırtı ortada gidip gelmeden kamu aynı nem bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğçalışmaimi purolarına ziyan verebilir. Böyle bir mübadele yapacaksanız bunu olası olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem bileğerleri neyi bileğçalışmatirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca nakletmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan kızılınan aroma artar, duman azalır ve bâtınimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça duman artar, bâtınimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde ara vermek istiyorsanız buna gün ve sınama ile karar vereceksiniz. Size kimesne en dobra haysiyet bu ve bu bileğerde bâtınmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız şey averaj 6 kamer içinde çalışmalevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem ita üzerine müesses bu cümle sıcaklıktan müstakil olmadığı bâtınin belirli bir gün içinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu minval bir nemlendirici kullanıyorsanız olası olduğunca zait suhunet bileğçalışmaimi sıfır ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem değeri kurmak bâtınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu haysiyet iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek âlemı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz yüce nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o gün özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içine dağıtılır ve nem in daimî ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çkızılışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile müşterek gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bâtınin en dobra şık olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem alma hem nem ita özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya çıbanlamıştır. şeb gün yada mevsim geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme bâtınin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde yüce nem bileğerlerinde çift taraflı çkızılışarak mıhlı bir nem değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor bâtıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bütün puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.